Derfor er det billigere å få levert en pakke fra Beijing enn fra Bergen

Dagens Næringsliv har satt fokus på den internasjonale postavtalen der Posten Norge er pålagt å levere pakker fra såkalte «u-land» til fast lavpris – til kun åtte kroner for en pakke på 300 gram. Det fører til at det er billigere å få levert en pakke til norske hjem fra Beijing enn fra Bergen. Posten-sjef Dag Mejdell sier det er svært uheldig både for Posten Norge og for konkurransen mellom nettbutikkene.

 

Derfor er det billigere å sende fra Kina

FN-organet Universal Postal Union (UPU) fastsetter en makspris for å levere ut brevpost og rekommanderte brev på inntil to kilo i alle verdens land. Ett selskap i hvert land må følge prisene, og får selv sende ut til priser som ofte er langt under kostpris. I Norge er det Posten. Systemet er laget for at folk i «u-land» skal har råd til å sende dokumenter, og dermed får disse landene lavere priser.

Tidene forandrer seg og dokumenter sendes nå sjelden som post, men nettbutikker benytter seg stadig oftere av disse prisene. Mange tidligere såkalte u-land er blitt svært industrialiserte, men regnes fortsatt som u-land av UPU. Prisene internt mellom europeiske land baseres på en annen avtale.

Å sende en brevpakke fra såkalte uland koster bare åtte kroner

For å levere en brevpakke på 300 gram i Norge kan Posten maksimalt kreve åtte kroner for pakker fra Kina og andre land som er «u-land» i UPU-systemet. Dette utgjør hoveddelen av kostnaden. Norske butikker må minimum ut med 27 kroner for en pakke med samme vekt. Og rekommanderte sendinger brukes ofte, og koster seks-syv kroner ekstra fra Kina. For norske forbrukere er prisen 140-240 kroner.

Les hele artikkelen Tre ganger dyrere fra Norge enn fra Kina i Dagens Næringsliv.

 

 

 

Kilde: Dagens Næringsliv